Moppenleverancier.nl

Lach iedere dag!

Een proef met 20 chimpansees

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Zet 20 chimpansees in een gesloten ruimte. Hang een banaan aan het plafond en plaats een ladder zodat de banaan bereikbaar is. Zorg ervoor dat de ladder de enige manier is om bij de banaan te komen. Installeer vervolgens een systeem dat de volledige ruimte met ijskoud water besproeit zodra de ladder beklommen wordt. De chimpansees leren al snel dat ze de ladder niet mogen gebruiken. 


Stop vervolgens het sproeisysteem zodat het beklimmen van de ladder geen verfrissende gevolgen meer heeft. Vervang dan één van de chimpansees door een nieuwe soortgenoot. Deze laatste probeert natuurlijk dadelijk via de ladder bij de banaan te komen, maar wordt - zonder te weten waarom - door de anderen flink afgeranseld.

Vervang opnieuw één chimpansee door een nieuwe. Dezelfde situatie doet zich voor, en de chimpansee die het hardst slaat is uiteraard diegene die zonet door de anderen onder handen werd genomen.

Ga door met het vervangen van chimpansees tot er enkel nieuwe chimpansees overblijven. Vanaf dan zal geen enkele chimpansee er nog maar aan denken om de ladder te beklimmen. Mocht een chimpansee het toch wagen, zal hij prompt door de anderen hard aangepakt worden. Hoogst merkwaardig is dat nu geen enkele chimpansee precies weet waarom hij eigenlijk de ladder niet mag beklimmen.
 
En aldus ontstaat een bedrijfscultuur.